‘’Dokter’’ Nienke

Dokter Nienke Nieuwenhuizen

Ik ben specialist ouderengeneeskunde. Een arts die gespecialiseerd is in de oudste ouderen en de daarbij veelvoorkomende problemen, ook wel ‘de vierde levensfase’ genoemd.

Sommige mensen zijn jonger maar hebben (vaak verschillende) ziekten en beperkingen waardoor ze eerder in die vierde levensfase komen. Een levensfase waarin het vaak niet meer gaat over het verlengen van het leven, maar wel om het optimaliseren van het leven.

Samen onderzoek ik hoe we zorgen voor het lichaam en het steunen met de juiste medicatie, maar ook welke medicatie gestopt kan worden en welk onderzoek en welke behandeling nog nodig is voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Maar ik heb ook aandacht voor zingeving, de daginvulling, de omgeving en voor mantelzorgers. Een mens is tenslotte geen verzameling organen. Een mens is lichaam, ziel en geest in verbinding met zijn omgeving. Ik probeer leven toe te voegen aan de dagen in plaats van dagen aan het leven.

Veelvoorkomende ziektebeelden die ik behandel zijn;

  • Neurologische ziektebeelden zoals mensen met restverschijnselen van een herseninfarct of hersenbloeding, of langzaam progressieve ziektes zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS)  en Amyotrofische lateraal sclerose. (ALS)
  • Ouderdomsziekten als hartfalen, COPD, diabetes mellitus, artrose, reuma en incontinentie, vaak in combinatie en met andere ziektebeelden.
  • Dementie in zijn vele verschijningsvormen; M. Alzheimer, Lewy Body dementie, Frontotemporale dementie en vasculaire dementie zijn de meest belangrijke. Maar ook de ziekte van Korsakoff of Huntington
  • Geriatrische revalidatie na operaties of herstel van ernstige ziekte op hoge leeftijd.
  • Palliatieve zorg/levenseindezorg

Ik inventariseer de verschillende aandachtspunten en problemen en maak samen met de betreffende persoon, zijn mantelzorger en zorgverleners een behandelplan op maat.

Voor een voorbeeld van zo’n behandelplan klik hier….

Een afspraak? Dat kan voorlopig alleen nog als je woont in de buurt van Harderwijk. De huisarts kan via zorgdomein een consult vragen voor een specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep noordwest veluwe. Vraag dan naar mij en wie weet spreken we elkaar. 

Ik onderzoek nog de mogelijkheid van digitale ‘meedenkconsulten’ voor patiënten en/of mantelzorgers. Hou de website in de gaten!